понеділок, 9 квітня 2012 р.

Класному керівнику

Страсний тиждень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.





Страсті Христові
(анонімний художник XV Ст, Нідерланди)
Страсний тиждень (Седмица; страсть в ц.-сл.страждання) — останній тиждень Великого посту, що передує Пасці і наступною за вербним тижнем.
Перед Великоднем тиждень має назву Білий, а кожен день має свої функції:
  • Понеділок — білять в хатах.
  • Вівторок — прибирають, натирають підлогу.
  • Середа — перуть і прасують.
  • Чистий Четвер — купаються до сходу сонця, вимітають подвір’я.
  • Страстна П’ятниця — садять капусту та печуть паски.
  • Субота — готують великодні страви, фарбують та розписують яйця.У страсний тиждень згадується Таємна Вечеря, страждання, розп'яття і поховання Ісуса Христа. Всі дні Страсного тижня звуться "Великими" - Великий Понеділок, Великий Вівторок і т.д, також уживається епітет "Страсний".В православ'ї перші три дні Страсної седмиці відбувається Літургія передосвячених дарів, в Великий четвер й Велику суботу - літургія Василя Великого, в Велику п'ятницю літургія не відбувається. У перші три дні Страсної седмиці устав пропонує прочитувати весь Псалтир, крім 17-й кафізми, що читається на утрені Великої Суботи.

В католицизмі Великий четвер, Велика п'ятниця і Велика Субота об'єднані за назвою Пасхальне тридення. Страсний тиждень у пам'ять про останні дні земного життя, страждання і хресну смерть Ісуса Христа, розпочинається у християн з понеділка.У Великий понеділок Церква згадує старозавітного патріарха Йосипа, якого заздрісні брати продали в Єгипет , сказавши батькові, що його розірвали звірі. Поміркований Йосип розглядається як праобраз зрадженого Христа. У понеділок Страсної седмиці служиться молебень, що покладає початок церковному чину мироваріння. Миро - це суміш 50 речовин на основі оливкового масла, трав та смол. Миро вважається святинею, зберігається у вівтарі і використовується в таїнстві Миропомазання. Готується миро лише раз у році - з понеділка по середу Страсного тижня, у четвер освячується. У вівторок Страсного тижня віруючі згадують, як Христос навчав у храмі Єрусалимському і народ вважав Його пророком. Велика середа - день віддання Ісуса на страждання і смерть. У цей день згадується євангельська подія: коли рада первосвящеників і книжників вже вирішила взяти Христа і вбити Його, в селищі Віфанія у домі Симона прокаженого, де зупинився в ніч на середу Ісус, одна "грішниця" вилила дорогоцінне миро на Його голову. Тут же в душі Юди народився намір видати беззаконній раді Вчителя. Тому в церковній службі в середу прославляється "грішниця" і засуджується зрада Юди. Особливо важливими вважаються останні три дні перед Великоднем - Великі четвер, п'ятниця та субота. У кожний з них на службах читаються уривки з Євангеліє, що розповідають про страждання Христа. У четвер віруючі згадують становлення таїнства причастя Тіла і Крові Христових - євхаристії . Велика п'ятниця - найскорботніший день , тому що саме в п'ятницю Ісус був розп'ятий і помер на Хресті, викупивши людські гріхи. У суботу тіло Христа "перебувало в труні", але душею Спаситель зійшов в пекло і вивів з нього душі праведників.

2 коментарі: